Gostiljska Vrela - Zlatibor

  • Opis

GOSTILJSKA VRELA - Odmaraliste i restoran nalazi se u selu Gostilju 20km od centra Zlatibora blizu Vodopada Zlatibor je prostrana zatalasana visoravan sa prosečnom nadmorskom visinom 1000 m.Ispresecan je brojnim rekama,potocimai vododerinama.Klima je subalpska i ima više od oko 2000 sunčanih sati godišnje.Talasaste visoravni su obrasle borovim,smrčevim i jelovim šumama, a prostrane livade ukrašene su belim narcisima i dugim poljskim cvećem i lekovitim biljem.Sa medicinske tačke Zlatibor jr povoljan za lečenje plućnih bolesti, ambijent je pogodan za održavanja zdravlja i kondicije zdravih ljudi, lečenje anemije, štitaste žlezde....


Selo Gostilje se nalazi nadomak Zlatibora. Udaljeno je 250 km od Beograda, 30 km. od Užica i 20 km od centra Zlatibora. Ukoliko bi se crtežom predstavio krajolik ovog sela,onda bi to bila tipična seoska idila: kuće razbacane po pašnjacima, prostrane bašte sa šljivicima i domaćim životinjama, a sve to uokvireno bogatim bukovim i borovim šumama, svežinom i spokojom. Kraj je veoma bogat vodom , lekovitim biljem i predstavlja riznicu svežeg vazduha.


U centru sela je restoran i odmaralište ,,Gostiljska vrela ", nedaleko je i Gostiljski vodopad i ribnjak pastrmke blizu restorana. Čitav prostor je mala oaza netaknute prirode, skladno raspoređene stene prekrivene mahovinom i voda koja se probija kroz njih praveći brzake čini impresivnu sliku.Vodopad visine 20m. voda je prilično hladna , a vi koji dodjete da nas posetite prepustite se užitku , zaboravite na svakodnevnicu i prepustite se prirodi.


Stopica pećina je još jedno mesto koje je blizu restorana,, Gostiljska vrela" na samo 5 km. pa tako i možete videti kade koje se kaskadno spuštaju duž čitave pećine.Isto tako možete posetiti Muzej na otvorenom "Staro selo" Sirogojno,muzej čine dve celine ,prva je skup kuća koje su sačuvale prvobitni izgled i namenu-stare brvnare,i muzej.Možete i biciklom obići ova mesta put je asfaltiran i nema saobraćaja i okružen je šumom i svežinom.


Ako je vodopad i Vaša inspiracija i pokreće Vas na misao, na tajne, odluke, početke ili smisao… onda odahnite. Nije daleko. Do zlatiborskog sela Gostilje od Beograda treba oko dva-tri sata. Od Užica je udaljeno svega tridesetak kilometara - u pravcu puta za Sirogojno. Put je prohodan. Ništa vas ne može sprečiti da sednete tu, sasvim blizu muzike iskričavih kapljica vode. I oživite život onom svima nam poznatoj, a opet, tako retko priznatoj misli- za istinsku srecu je malo potrebno.Pošto se u istinitost legendi o vilama kupačicama niko još potvrdjeno nije uverio, u predanje o ljubaznosti (gostoljubivosti) domaćina sela Gostilje- to nije teško. Po pašnjacima su kuce sa baštama, lekovitim biljem, domaćim životinjama. Selo u svom ritmu, domaćini sa svojim svakodnevnim srećama i nedaćama. Ali uvek toplog osmeha i puni dobrih priča, dogodovština i anegdota. Nastavite li tokom nemirne Gostiljske reke, preko mostića, kamena i starih stabala stižete do nešto mirnije i zašuškanije Katušnice- seoske reke bogate ribom. Opet, na sve se mora misliti. Šta kada ova čista priroda inspiriše toliko da osetite glad? Tik od vodopada nalazimo se bas MI,novo-otvoreni restoran GOSTILJSKA VRELA. Uz pesmu iskričavih kapljica vodopada možete uživati uz Zlatiborske specijalitete,Srpska jela sa roštilja,tanjir riblje čorbe ili pak pastrmka na žaru- tu, u restoranu uz vodopad,u restoranu Gostiljska vrela.